top of page
  • Yazarın fotoğrafımehtap YILDIRIM

Şifa için YAZMAK

Güncelleme tarihi: 10 Mar 2020

Hikayelerimizi yazmak şifa bulmanın en iyi yollardan biri. Ayrıca sözcükler konuşulmayacak kadar ağır hale geldiğinde enerjilerinden kurtulmak için yazmak onları dile getirmekten daha kolay olabiliyor. Yazmak, zihni temizlemek, kafanızda dolaşan felaket düşüncelerini sakinleştirmek için de iyi bir yoldur. Ancak bazen insan kendini ifade edecek sözcükleri bulmakta, yazmaya başlamak ya da devam ettirmekte zorlanabilir. Bu nedenle yazmaya başlamanın en kolay yollarından biri olan serbest yazı uygulamasından bahsetmek istiyorum.

Serbest yazı, bilinçli bir niyetle eli kağıttan kaldırmadan serbest akışla yazmaktır. Günlük farkındalığımızın radarına girebilecek şeyleri tanımlamak için harika bir araçtır. Üstelik her zaman elimizin altında ve ücretsizdir. Ayrıca serbest yazı, yaşamsal seçimleri yaparken de kişiye netlik ve yön sağlar. Serbest yazma pratiğinin püf noktalarını şöyle özetleyebilirim:


1. Bilgisayar, telefon ya da tabletle değil, elle kalem ve kağıt ile yazın. Bilinçaltının serbestçe elinizden kağıda akmasını sağlamış olacaksınız.

2. Kaleminizi sayfada durdurmadan veya kaldırmadan sabit bir zaman süresince yazın. Mesela 5 dakikayla başlayıp arttırabilirsiniz: 15-20 dakikayı hedefleyin.

3. Yazarken sansür veya düzenleme yapmayın. Anlamsız ya da korkutucu olsa bile ne çıkarsa çıksın! Yargılamayın. Düşünce dizisini kaybederseniz ya da ne yazacağınızı bilmiyorsanız, “Ne yazacağımı bilmiyorum” yazın. Sonunda bir şeyler gelecek ve yazacaksınız. Gramer, dilbilgisi, düzgün ifade gibi şeylerin hiç bir önemi yok. Yeter ki akış halinde yazın. Zihniniz araya girip düşüncelerinizi ve yazdıklarınızı düzenlemeye, sabote etmeye çalışacaktır. Buna izin vermeyin, bırakın bilinçaltınızdan gelenler su gibi elinizden kağıda aksın.

4. Yazdıklarınızı paylaşmayın. Yazdıklarınızın sadece sizin için olduğunu bilirseniz daha özgür ve dürüst yazabilirsiniz. Hatta daha rahat yazacaksanız yazdıklarınızı sonrasında atın ya da yakın.


Böylece yazmaya alıştıktan sonra isterseniz bunu günlük tutmaya da çevirebilirsiniz. Serbest yazıyı farklı şekillerde kullanabilirsiniz: Örneğin, bir konuda hangi yönde ilerleyeceğiniz konusunda netliğe ihtiyaç duyduğunuzda, zihninizi netleştirmek için serbest yazıdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca yaratıcılığınızı arttırmak ya da daha yüksek farkındalıklı bir yaşam için de bu uygulamayı günlük rutininize dahil edebilirsiniz. İlham için niyetinizi ifade edin ve serbest akışta yazın. Aradığınız ilham gelebilir. Uygun niyetle yapıldığında, serbest yazı bir farkındalık uygulaması olarak da düşünülebilir. Yapacak seçimleriniz olduğunda ve bir durum hakkında emin değilseniz, açık uçlu güçlü sorular sorup akışla yazabilirsiniz. Cevabı evet/hayır/belki olmayan ve genelde “nasıl” ile başlayan sorular çoğu zaman işinize yarayacaktır.


Günlük tutma, duygularınızı tanımanıza ve anlamanıza, davranış kalıplarınızı saptamanıza ve rahatlamanıza yardımcı olur. Araştırmalar da yazmanın stresi azaltmak, sorunları daha etkili bir şekilde çözmek ve hatta genel iyilik halinin artışında yardımcı olduğunu gösteriyor. Ben özellikle duyguları tanımak, etiketlemek, netleştirmek, gerekirse duygulardan uzaklaşmak, sıkışmış duyguları serbest bırakmak, zorlayıcı duygulara rağmen odaklanabilmek gibi duygu yönetimi konularında yazmanın inanılmaz, neredeyse mucizevi faydalarını kendimde ve başkalarında gözledim.


Hadi bütün iş kalem ve kağıt ile 5-10 dakika ayırmakla başlıyor...

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page