mehtap YILDIRIM
2020 için ilk hedefim daha az tüketmek
Avusturalya’daki yangınlar beni çok etkiledi ve yazmak için zaten aklımda olan bir konuyu öne çıkardılar. Bence iklim krizi için herkesin yapabileceği ilk şey tüketimi azaltmak. Ben öncelikle herkes yeni yıl için dilekler, hedefler belirlerken az tüketmeyi ve daha sade yaşamayı da listelerine alsa ve uygulasa diye diliyorum. Tüketim alışkanlıklarımızı önemli ölçüde değiştirene kadar gezegene yaptığımız hasarın oranı veya kapsamı konusunda asla gerçek bir fark yaratamayacağımızı düşünüyorum. Bunun için de az tüketmek, daha az kaynak harcamak ve sürdürülebilir yaşam seçenekleri hakkında daha ciddi düşünmemiz gerekiyor. Daha az tüketmek için neler yapabiliriz diye biraz düşündüm, araştırdım ve yapabileceklerimizi şöyle toparladım:
1. Önce damardan gireyim; alışveriş ya da objeler kişiyi daha mutlu etmiyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ancak deneyimlere yapılan yatırımlar kişiyi tatmin ediyor. Tercümesi paranızla seyahat eder, yeni şeyler öğrenir ya da sanat etkinliklerine katılırsanız çok daha mutlu oluyorsunuz.
2. Alışverişlerinizi mümkün olduğunca nakitle yapın. Nakit ödeme daha az tüketime yardımcı olur. Nakit ödeme yaptığınızda, harcamanızın daha çok farkında olursunuz ve büyük dürtü alımları yapma olasılığınız azalır. Mümkün olduğunca kredi kartı kullanmamak bir bütçeye sadık kalmanızı ve gerçekten ihtiyacınız olmayan şeyleri almamaya dikkat etmenizi kolaylaştırır.
3. Alışverişlerinizde stratejik olun: Satın alırken sizin için önemli olan şeyleri hatırlayın. Mesela hayatta sizin için gerçekten önemli olan şeyleri listeleyin. Kaynaklarınızı sizin için gerçekten önemli olan şeylere kullandığınızdan emin olun. Zaman bir açıdan da para demektir.
4. Her yeni şeyi satın almak için kullandığınız parayı kazanmak için zaman harcadığınızı ve işinize saatlerce yatırım yaptığınızı unutmayın. Daha az tüketirseniz para kazanmak için daha az zaman harcayabilir, daha az eşya satın alabilir ve bunun yerine zamanınızı sizin için gerçekten önemli olan şeyleri yapmak için kullanabilirsiniz. Üstelik daha az harcadıkça gelir ihtiyacınız azalınca kariyerinize dair seçimlerinizde daha özgür olabilirsiniz.
5. Reklamları yoksayın. Onları aktif olarak görmezden gelmeye çalışın. Reklamverenlerin sizi manipüle etmesine izin vermeyin ve eleştirel düşünün: Akran baskısı, mağazaların özel teklifleri, gazete ve dergi makaleleri de dahil olmak üzere daha fazla tüketmenizi etkileyebilecek tüm mesajların farkında olun.
6. Mümkünse ve ekonomik ise yenisini satın almak yerine sahip olduklarınızı onarın ya da onarıma verin.
7. Her satın alma ile yaratacağınız etkiyi hatırlayın: Maydanozdan t-shirte kadar görünüşte en önemsiz şey bile, üretilirken insanlar ve çevre üzerinde önemli etkiler bırakıyor. Mesela tekstil endüstrisinin çevre üzerindeki etkileri inanılmaz. Gerçekten bir şeye ihtiyacınız olup olmadığına karar verirken bunları aklınızda bulundurun.
8. Satın almak istediğiniz bir şey gördüğünüzde kendinize 'gerçekten ihtiyacım var mı?' sorusunu sorun. Cevabınızı rasyonelleştirmeye çalışmayın - sadece kendinize karşı dürüst olun.
9. Zamanınızı alışverişten daha keyifli ve tatmin edici pek çok şeyle geçirebilirsiniz. Parayı başka şeyler için kullanın. Örneğin biriktirebilir, seyahat edebilir, yardım kuruluşuna veya sizden daha fazlasına ihtiyaç duyan insanlara verebilir, bir konsere, sergiye veya başka bir sanat etkinliğine gidebilirsiniz. 10. Kimden satın aldığınızı bilin: Satın alınan ürünlerin üretiminde ve satışında sürdürülebilir yöntemler ya da kurumsal sosyal sorumluluk politikaları uygulanıyor mu bilmek önemli. Bu, kendinizi satın alma seçenekleri açısından kısıtlayacağınız anlamına gelebilir. Ayrıca özellikle online alışverişlerde gereğinden fazla ambalaj kullanıyorlar mı ona dikkat edip gerekirse geri bildirimlerde bulunabilirsiniz. Kullanılmış ürünleri, özellikle kıyafetleri ve bazı mobilya ve elektronik eşyaları da 2. el satın alabilirsiniz. 2. el sadece para tasarrufu için değil, daha az kaynak kullanımı için de iyidir.
11. Çevre dostu ürünler kullanın. Çevre dostu olan ve tehlikeli madde içermeyen ürünler kullanın. Kullandığımız ürünlerin çoğunda çevreye, doğal yaşam ve insan sağlığına zarar veren bir sürü tehlikeli kimyasal bulunabilir.
12. Daha önce hiç bir şey yetiştirmemiş olsanız bile, yiyeceklerinizin bir kısmını kendiniz yetiştirmeyi düşünebilirsiniz. Yaşadığınız yer müsait olmasa da artık büyük şehirlerde hobi bahçeleri kiralamak mümkün. Bahçe ile uğraşmanın zihinsel ve fiziksel yararlarının yanı sıra kendi yetiştirdiğiniz ürünlerle tasarruf edersiniz. Bu süreç sizi tükettiğiniz yiyeceklerin nereden geldiğini noktasında daha çok düşünmeye yönlendirebilir.
13. Artık kullanmadığınız veya ihtiyacınız olmayan şeylerden kurtulun. Ya hayır kurumlarına bağışlayın ya da benim yaptığım gibi aile içinde ya da arkadaşlar arasında dönüşüm uygulayın. Eşyalarınızı, özellikle giysilerinizi ve artık ihtiyaç duymadığınız şeyleri satabilir ya da verebilirsiniz. Periyodik olarak eşyalarınızı elden geçirirseniz birikmeleri önleyeceğiniz gibi ev işleriniz de azalacak ve taşınmanız gerekirse daha az iş çıkacaktır. 14. Organize olun: Düzenlemek, dağınıklığı temizlemenize ve aradıklarınızı daha kolay bir şekilde bulmanıza yardımcı olur. Bunun sürdürülebilir olması için de eşyalarınızı periyodik olarak elden geçirmeniz gerekir. Bu konuda Marie Kondo'nun yaklaşımlarından faydalanabilirsiniz. “Tidying up with Marie Kondo” programını izlemenizi tavsiye ederim. Kendisinin YouTube kanalı ve Türkçeye çevrilen bir kitabı da var.
15. Elektrik, su, doğal gaz, kağıt kullanımını azaltmak, yeniden dönüşüm, plastik kullanımını azaltmak, ulaşımda toplu taşıt tercih etmek, araba paylaşmak, yakıt ekonomisi, tren gibi daha çevre dostu seçenekleri tercih etmek, minimalist yaşam felsefesi, daha az tüketmenin sağladığı özgürlük gibi bir çok başlık altında yazılacak ve konuşulacak daha çok şey var elbette ama sadece konuyu zihninizde açıp lafı çok uzatmamak için stratejilere burada nokta koymak istedim.
Sizin başka fikirleriniz varsa lütfen görüşler kısmına yazın. Bu listeyi hepimiz için genişletelim.
Ve yazmadan duramadım bir bu konuda kendi stratejilerinizi ve bunları hayatınıza yansıtmak için neler yapabileceğinizi belirlemek güzel bir koçluk konusu olabilir.